logo
Sme.sk | Prievidza | Zaujímavosti | Hornonitrania zabúdajú na tradičné jedlá

Melence, krúpová kaša alebo zvarová polievka patrili kedysi k typickým jedlám pripravovaným v prievidzskom regióne.

KANIANKA. Horná Nitra pravdepodobne nemá jedlo, ktoré by sa pripravovalo v minulosti len v tomto regióne. Niektoré pokrmy sa však mohli odlišovať pridanými špecifickými ingredienciami, ktoré sa inde nepoužívali.

„Melence sa kedysi vo veľkom varili na hornej Nitre, ale aj v iných častiach Slovenska. Pripravovali sa však na množstvo spôsobov. Predpokladám, že niektoré mohli byť špecifické len pre náš región,“ vysvetlila riaditeľka Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi Iveta Géczyová.

Teplé müsli

Spolu so svojimi spolupracovníkmi pripravila v Kanianke ochutnávku viacerých jedál, ktoré kedysi varili gazdiné na hornej Nitre a dnes sa už dostávajú do úzadia.

„Je to škoda, pretože mnohé z nich sú zdravé a výdatné. Napríklad sladká krúpová kaša s hrozienkami je vlastne teplou obdobou müsli, ktoré majú naše deti tak rady,“ porovnala tradičné jedlo so súčasným Géczyová.

Kaniančania mohli ochutnať aj slanú krúpovú kašu s opraženou cibuľkou, jednoduchú polievku s melencami, šúľance s opraženou krupicou alebo zvarovú polievku pripravenú len zo zemiakov a cmaru.

„Tieto jedlá sú len malou vzorkou toho, čo sa kedysi varilo na hornej Nitre. Každá dedina či mesto u nás má svoje vlastné špecifické chute. Vyhlásiť jedno jediné jedlo za typicky hornonitrianske sa preto nedá. Aj keď čoraz viac sa to hovorí o koláči štedrák, ktorý sa už pravdepodobne pečie len v našom regióne. A to hlavne na Vianoce,“ zdôraznila Géczyová.

Baba na tanieri

Košania, ktorí žijú v Kanianke, doteraz pripravujú fazuľovú polievku s babou, čo je netradičné spojenie dvoch jedál.

„Fazuľovú polievku uvaríme na sladko so zeleninou. Babu pripravíme zo zemiakového cesta, no pridáme trošku viac múky a aj nakrájanú klobásu. Upražíme hrubšiu babu - placku, položíme ju do taniera a zalejeme fazuľovou polievkou,“ predstavila recept Košanka Antónia Michniková, ktorá dnes žije v Kanianke.

Dôchodkyňa pripomína, že „toto jedlo sa kedysi varilo aj v nedeľu na obed. Niekedy sa zemiaková baba urobila na celú panvicu, rozkrájala sa ako dnes pizza a jedli sme ju s kyslou uhorkou.“

Pre Kamenec pod Vtáčnikom, Diviaky nad Nitricou alebo Nitrianske Sučany bola v lete typická kapustová polievka, ktorú volali aj kvások, pretože bola založená na rýchlom mliečnom kvasení.

„Kapustu gazdiná nakrájala, osolila, pridala trochu rasce a nechala odstáť. Potom kapustu uvarila, pridala nastrúhaný zemiak a polievka bola hotová. V letných horúčavách bola veľmi osviežujúca,“ predstavila kvások Géczyová.

Tvrdí, že podobných dobrých, chutných a jednoduchých receptov je na hornej Nitre neúrekom. Stačí sa na ne popýtať starých mám, ktoré si ich určite pamätajú.

nedeľa 11. 9. 2011 13:39 | Marián Kucman
© 2011 Petit Press. Autorské práva sú vyhradené a vykonáva ich vydavateľ. Spravodajská licencia vyhradená.

Zemiakovú babu zalievajú Košania fazuľovou polievkou.

Zemiakovú babu zalievajú Košania fazuľovou polievkou.

Foto: MARIÁN KUCMAN

najčítanejšie
  • 24h
  • 3dni
  • 7dní
Aktuálna predpoveď v lokalite Prievidza
2:00
4.0°C
5:00
4.0°C
8:00
4.0°C
 
 
späť na SME.sk
ANKETA