logo
Sme.sk | Prievidza | Zaujímavosti | Hornonitrania zabúdajú na tradičné jedlá

Hornonitrania zabúdajú na tradičné jedlá

Vydané 11. 9. 2011 o 13:39 Autor: Marián Kucman

Melence, krúpová kaša alebo zvarová polievka patrili kedysi k typickým jedlám pripravovaným v prievidzskom regióne.

KANIANKA. Horná Nitra pravdepodobne nemá jedlo, ktoré by sa pripravovalo v minulosti len v tomto regióne. Niektoré pokrmy sa však mohli odlišovať pridanými špecifickými ingredienciami, ktoré sa inde nepoužívali.

„Melence sa kedysi vo veľkom varili na hornej Nitre, ale aj v iných častiach Slovenska. Pripravovali sa však na množstvo spôsobov. Predpokladám, že niektoré mohli byť špecifické len pre náš región,“ vysvetlila riaditeľka Hornonitrianskeho múzea v Prievidzi Iveta Géczyová.

Teplé müsli

Spolu so svojimi spolupracovníkmi pripravila v Kanianke ochutnávku viacerých jedál, ktoré kedysi varili gazdiné na hornej Nitre a dnes sa už dostávajú do úzadia.

„Je to škoda, pretože mnohé z nich sú zdravé a výdatné. Napríklad sladká krúpová kaša s hrozienkami je vlastne teplou obdobou müsli, ktoré majú naše deti tak rady,“ porovnala tradičné jedlo so súčasným Géczyová.

Kaniančania mohli ochutnať aj slanú krúpovú kašu s opraženou cibuľkou, jednoduchú polievku s melencami, šúľance s opraženou krupicou alebo zvarovú polievku pripravenú len zo zemiakov a cmaru.

„Tieto jedlá sú len malou vzorkou toho, čo sa kedysi varilo na hornej Nitre. Každá dedina či mesto u nás má svoje vlastné špecifické chute. Vyhlásiť jedno jediné jedlo za typicky hornonitrianske sa preto nedá. Aj keď čoraz viac sa to hovorí o koláči štedrák, ktorý sa už pravdepodobne pečie len v našom regióne. A to hlavne na Vianoce,“ zdôraznila Géczyová.

Baba na tanieri

Košania, ktorí žijú v Kanianke, doteraz pripravujú fazuľovú polievku s babou, čo je netradičné spojenie dvoch jedál.

„Fazuľovú polievku uvaríme na sladko so zeleninou. Babu pripravíme zo zemiakového cesta, no pridáme trošku viac múky a aj nakrájanú klobásu. Upražíme hrubšiu babu - placku, položíme ju do taniera a zalejeme fazuľovou polievkou,“ predstavila recept Košanka Antónia Michniková, ktorá dnes žije v Kanianke.

Dôchodkyňa pripomína, že „toto jedlo sa kedysi varilo aj v nedeľu na obed. Niekedy sa zemiaková baba urobila na celú panvicu, rozkrájala sa ako dnes pizza a jedli sme ju s kyslou uhorkou.“

Pre Kamenec pod Vtáčnikom, Diviaky nad Nitricou alebo Nitrianske Sučany bola v lete typická kapustová polievka, ktorú volali aj kvások, pretože bola založená na rýchlom mliečnom kvasení.

„Kapustu gazdiná nakrájala, osolila, pridala trochu rasce a nechala odstáť. Potom kapustu uvarila, pridala nastrúhaný zemiak a polievka bola hotová. V letných horúčavách bola veľmi osviežujúca,“ predstavila kvások Géczyová.

Tvrdí, že podobných dobrých, chutných a jednoduchých receptov je na hornej Nitre neúrekom. Stačí sa na ne popýtať starých mám, ktoré si ich určite pamätajú.

Hlavné správy

EKONOMIKA.SME.SK

Spoplatnený obsahSlovenským pištoliam od Kuracinu politici neveria

Do armády aj polície by zbrojár Jaroslav Kuracina rád dostal svoje pištole. Zatiaľ stojí mimo hry.

ROZHOVOR

Spoplatnený obsahAnalytik Duleba: Rusi sa musia dohodnúť, vojna je slepá ulička

Ruský ekonomický systém je neudržateľný, Putina môžu zachrániť iba reformy, mieni analytik Alexander Duleba.

AKTUALIZOVANÉ 14:04

Putin v dôležitom prejave: Posilnenie rubľa je nevyhnutné

Prezident hovoril pred stovkami novinárov. Svojich vojakov na Ukrajine pochválil.

KOMENTARE.SME.SK

Spoplatnený obsahKoho vyjde draho lacná ropa

Hospodársky plán Ruska či Venezuely by nemal byť dôvodom na škodoradosť.

Zemiakovú babu zalievajú Košania fazuľovou polievkou.

Zemiakovú babu zalievajú Košania fazuľovou polievkou.

Foto: MARIÁN KUCMAN

najčítanejšie
  • 24h
  • 3dni
  • 7dní
Aktuálna predpoveď v lokalite Prievidza
16:00
3.0°C
19:00
2.0°C
22:00
3.0°C
 
 
späť na SME.sk
ANKETA